Ghí

Je tradičním indickým produktem. Je to trochu jiná forma našeho přepuštěného másla. Hlavní rozdíl je v době vaření. Přepuštěné máslo se vaří jen do doby, než se začne oddělovat mléčná bílkovina od tekutiny, kdežto ghí až do doby, než začne karamelizovat a tím získá svoji zlatavou barvu.
 skleněná dóza na krém
Blahodárné účinky a využití
Velkou výhodou je to, že varem neztrácí důležité látky, jako například železo, draslík, vitamín A a E a velmi prospěšný hořčík, který je účinným bojuje proti křečím. Oproti klasickému máslu snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Běžně se používá v kuchyni na vaření, smažení, má totiž jednu výbornou vlastnost – nepřepaluje se. Díky své nasládlé chuti dodá jídlům trochu jiný směr. Dokonce ho můžete přidávat dětem do zeleninových a masových příkrmů
 
Výroba
Je tak jednoduchá, že i když jste ve vaření úplný začátečník, tohle zvládnete levou zadní. Budete potřebovat pouze:
•        500 g másla (2 balení),
•        rendlík se silným dnem,
•        dřevěnou vařečku,
•        misku a lžíci.
•        vysterilizovanou skleničku
Postup je následující:
•        Na velmi mírný plamen postavíme hrnec se silným dnem a do něj vložíme máslo. Pomaličku mícháme. Necháme rozpustit a ve chvíli, kdy se začne na povrchu vytvářet pěna, lžící ji stahujeme do připravené misky. Toto opakujeme tak dlouho, dokud není všechna pěna pryč (cca 10-15 min) a nechytne onu zlatavou barvu. Potom samotné ghí přelijeme přes jemné sítko nebo plátýnko do dobře vymyté a vysterilizované skleničky, kterou po vychladnutí dobře uzavřeme a dáme do ledničky. Skvělá zpráva je, že vydrží několik měsíců až rok. Pěnu, kterou jsme stahovali během přepouštění nevyhazujeme, dáme jí rovněž do lednice a používáme na zjemnění do polévek, omáček, na pečení atd.
 máslo v misce
Co říkáte, nevypadá to vůbec složitě, viďte? A opravdu není. Na rozdíl od kupovaného ghí máte kompletní přehled, co to Vaše domácí obsahuje a ušetříte jistě pár desítek korun.Máte rádi ghí?

Ghí
3.7 (73.33%)3